2014. június 24., kedd

Koboldvölgy



http://weheartit.com/entry/127572278/
Belém égett a kép, amit küldtél.


A színek valószínűtlenül kékek, élesek, mélyek.  A téma egyszerű, egy tájkép.  Fényképezted valahol Magyarországon, vagy bárhol a világon.  Minden kezdő fotós ugyanilyen témát választana. Mert  könnyű, előtted van, minden látszik. 


A távolban kéklő hegyek sejlenek. Hegyvonulatok. Előtte völgy, majd a domboldalon  rétek. A hegyek szürkéje átmegy zöldes-kékes árnyalatba, néhol melegebb sárgás-zöld a fű színe, ahogy a nap süthetett. Elgondolkodtató, hogyan sikerült ilyen jól ez a képed. Jó pillanatot fogtál ki? Hiszen bal oldalon felhők szállnak fel a völgyből, ködszerű pamacsok, néhol áttetszőek, a tisztaság érzését keltve. Jobbra pedig a nap süt, árnyéka látszik a fákon. A kép előterében erdők. És a szín átmegy a kedvencembe, mélykék változik türkizkékkel.  Lehet ilyen a fák színe? Fenyőfák, hát persze, fenyőerdő. Érzem az illatát. A gyantáét, amit a fa törzse áraszt, ha megérintem. A ragacsosét, amitől fekete lesz a tenyerem. És ennek ellenére imádom ezt az illatot. Nem jutnak eszembe a hangyák, amik csípnek, elfeledkezem a pókokról, a mókusok is hallgatnak. A fenyőtüskék selymesek, beborítják a száraz talajt. csöndesek lehetnek itt a lépések. Nincs zaj, csak nyugalom, csönd. Pihenés.

Meseszerű lett a kép. Valószerűtlen a sok kékkel. A kék sok árnyalatával. Inkább hűvös, pihentető egy fáradtan fülledt nyári délutánon.


 Mikor fogom én ezt így csinálni? Megtanulható ez, vagy tehetség kérdése? Eszköz kell hozzá és rutin? Álmodozásra hív. Mesejeleneteket képzelek magam elé. De nem a klasszikusokat, Hófehérkét és társait. Inkább a gonosz, virgonc kis koboldokat. Mint a mesefilmben, a Koboldok varázslatos legendájában.  


Álmodozok.


Mondtam, hogy jó fotós vagy.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése