2014. július 24., csütörtök

Virtuális erőpróba 4. rész



Michael végiggondolta a helyzetét. Alig több, mint egy órája maradt, hogy a félmaraton kezdetéig elvégezze a teendőit. Otthon, amikor megtervezte fejben a versenyt, majdnem  három órát saccolt pihenésre, ehhez képest jóformán semmire sem jutott  idő. Lemosta a bringáját. Utána az öltözőbe sietett, rendbe tette magát és végre átöltözött száraz ruhába, egyenesen a futómezbe. Felvette a futócipőt, rajtszám, chip, minden a helyén és még maradt a startig negyed órája, hogy egyen valamit. Annyira kimerültnek érezte magát, hogy néhány percig nem tudta, lesz-e ereje folytatni.
- Azonnal enni kell! - parancsolt magára.

Durva helyzet volt, hiszen futás előtt ilyen rövid idővel enni finoman fogalmazva sem volt ideális. Megette a szendvicseit, magába parancsolt egy banánt, és ivott. Rengeteget. Nagyon ki volt száradva, mehetett a magnéziumos víz, a kóla és a sima víz. Úgy érezte, soha ilyen finomat nem ivott. Izmai még görcsösen feszültek, megpróbálkozott némi nyújtógyakorlattal, aztán feladta. Már késő.

Ránézett az órájára, eljött az idő, indulnia kellett. Beállította a futóprogramot, meglátta a lájkokat és meleget érzett a szíve tájékán. Kezdett visszatérni az önbizalma és a lelkiereje. Nem is gondolta, hogy barátai nyomon követték a neten és sejtették, micsoda embert próbáló futamban vesz részt. Susan lájkja szerényen bújt meg a többieké között, Michael csak átfutott a listán, majd vett egy mély levegőt, a kitűzött célra gondolt és a starthely felé indult, ahol már hatalmas tömeg hullámzott. 

A műsorvezető megtapsoltatta azt a néhány indulót, aki délelőtt a bringás maratont is megcsinálta. Michael megdöbbenve látta, hogy csak kilenc kéz emelkedett a magasba. A félmaratonisták vastapssal köszöntötték őket, tudták, mennyire kijár az elismerés az emberfeletti teljesítményért. Michael nem volt hiú ember, de most nagyon jól esett a taps, új motivációt nyert belőle, erőt a továbblépésre. Beállt a versenyzők közé.

Délután három óra volt. 

Susan addig csak a könyvekben látott kőszáli kecskét, hatalmas csavart szarvakra emlékezett, de ez az állat apró, egyenes szarvakat viselt büszke fején. Csak állt mozdulatlanul és figyelte a mászókat. Az ösvény emelkedett majd kiszélesedett és egy lankás réten keresztül egyenesen a gerinc felé tartott. 

- Várjatok! - hangok hallatszottak bal oldalról  és egy másik sziklás útról Lonáék integettek Peter felé. - Nem tudtunk tovább menni. Képzeljétek, elállták az utat a kőszáli kecskék és az egyik olyan közel jött, hogy majdnem fellökött. 

Susan körülnézett és nagyon meglepődött a látványon. A rét körül emelkedő sziklákon hat-hét barna testű állat állt, mintha őrök lennének és a kis beszélgető csoportot figyelték.
- Hát persze, biztos kicsik is vannak a közelben – jutott Lona eszébe. - A bakok ilyenkor magasabban vannak, de a nőstények óvják a picinyeiket. Akkor hát vágjunk át réten és egy kis kerülővel megyünk majd a kápolnáig.

Az alpesi rét egyre újabb és újabb csodával szolgált. Különböző színű virágok kombinációját varázsolta Susan elé, aki nem győzte a képeket készíteni telójával. Az ég kitisztult, egyre tisztábban sütött a nap, Susan szemüvege besötétedett, de még így is érezte a sugarak erejét. A sziklák őrzői lassan mögöttük maradtak, megnyugodva, hogy senki sem akarja bántani őket.  A fű megváltozott, már nem látszottak sárgás, elszáradt csomók, egyöntetűen zöld szőnyeggé változott és puha volt, süppedt a lábak alatt, mintha bársonyon lépegettek volna.

- Ezért hozom el ide az osztályomat rendszeresen kirándulni - mondta Lona. - Nem a könyvekből tanulják meg, hogy milyen egy alpesi pázsit, hanem itt, megtapintva, leheveredve, örökre emlékezni fognak rá.
– És a hangyacsípésekre is, ugye? - kérdezte Peter nevetve, mert Lona éppen egy hangyaboly közepébe térdelt bele nagy lelkesedése közepette.

A csúcsig még hátravolt egy szakasz megmászása. Meglepetés fogadta őket, a hegyoldalt hó borította, csak hatalmas kerülővel, és a kecskékkel párharcot vívva lehetett volna kikerülni a havas részeket. Peter ment előre, botjával kereste az ösvényt, aprókat lépkedett és botladozva, a nyomába lépegetve követte őt a lassan kifáradó társaság. Csúsztak, botladoztak, néha térdre estek és ilyenkor dideregve ugrottak fel. Éles kontraszt volt a nyár közepén hóban mászkálni. A hótakarón átevickélve már csak az utolsó kisebb dombon kellett felkapaszkodni és Susan végre elmondhatta magáról, hogy meghódította élete első hegycsúcsát. 

Ott állt előtte büszkén a kereszt, rajta a csúcs neve és a magasság. Letekintve beláthatta a teljes völgyet, ahonnan indultak, a morénás rész mélyen alattuk volt és a távolban újabb csúcsok sejlettek, néhol hótakaróval borított völgyekkel. Csodálatos látvány volt, zöld rétek, apró, selymes cserjés foltok, a zöld szőnyegbe belesimuló szürke felületek, kiálló sziklákkal, néhol barlangok és további kapaszkodásra csábító ösvények.

Az oszlophoz kis fémdobozt erősítettek, benne egy műanyag tasakban vastag, nedvességtől megfakult füzet lapult telis-teli nevekkel és jókívánságokkal, az idelátogatók írták. Susan belelapozott, olvasgatott és nagyon meglepődött azon, hogy milyen messziről jöttek a túrázók. Az oldalakat lapozgatva hirtelen belenyilallt a fájdalom egy ismerős kézírás láttán: egy név, egy régi dátum, az elveszített kedves aláírása, érzés a múltból, amelyből remélte, hogy már felépült. Nagyon gyöngének és sebezhetőnek érezte magát, az utolsó oldalra beírta a nevét, de mielőtt becsukhatta volna a füzetet, Peter is meglátta és felismerte a nevet. Azonnal megértette, miért sápadt el hirtelen Susan. Néha nem jönnek a szájakra szavak a fájdalom enyhítésére, és fölöslegesek is lennének, hiszen vannak érzések, amelyek nem szűnnek meg és nem tűnnek el soha. 

– Menjünk, még vár ránk a kápolna és az emlékhely. – Lona az órájára is oda-odapillantott és gyakorlatiasan tovább terelte őket.

Délután három óra volt. 

Michael számára megkezdődött élete egyik legnehezebb versenye. Elindult a futás. Csak a fele távot kellett megtenni, mint délelőtt, de a terep ugyanolyan felázott állapotú volt. Már az elején látszott, hogy itt sem születnek majd egyéni csúcsok, szintidőt senki sem fog javítani. A tömeg egyenletes tempóban, csúszva, botladozva haladt. Lassan oszlottak szét, kereste mindenki a szárazabb nyomokat, csapásokat. 

A terep változatos volt. Néhol aszfalton futottak és ilyenkor mindenki nyomta, beleadott mindent, hogy javítson az átlagán. Máshol murvás felület következett, ez is jó volt, mert nem csúszott, és Michael futócipője is erre lett kitalálva. Egyenletes tempóban futott. Pulzusa megemelkedett, lábizmaiban azonban a merevség még nem oldódott fel. Aztán ismét jött a sár, a pocsolyák. Eleinte mindenki kerülgette, Michael is. Utána rájöttek, hogy értelmetlen, mert nem tudták átugrani a néhol másfél méteres pocsolyákat. Mindenki belegázolt és már nem törődtek azzal, hogy tiszta vizesek a futócipők, sárosak a futónacik, a pólók. Az első kör végén már egyformán koszosak voltak, így kezdődött meg a második kör.

 Michael nagyon elfáradt. Most érte el a holtpontot, szervezete kimerült, csak rakta a lábait egyenletes ritmusban maga elé. Bal majd jobb, tócsa, cuppanás, víz, bal majd jobb láb, cuppanás, száraz…és így tovább. Cipője tocsogott, de már nem érdekelte. Nem érezte a hideget, a vizes futómezt. Feltámadt a szél, egy kicsit hűsítette a futókat. Lába már nem görcsölt, a magnézium hatása érezhetővé vált, de mereven mozgott.  És eljött nála az a pillanat, amikor már fejben kellett lejátszani a meccset és nem volt szabad feladnia. Bevetette a jól ismert lélektani trükköt, visszafelé számolta a kilométereket. Minden frissítőállomásnál kihasználta a lehetőséget és etette, meg itatta magát, mert attól tartott, hogy energia híján összeesik. Egyre jobban kimerült.

Aztán egyszer csak vége lett. Michael célba ért. Vége. Megcsinálta. A teljesítmény felett érzett öröm hatalmasat kiáltásban szabadult fel. A bemondótól még hallotta az eredményét, agya feldolgozta a szöveget. Negyedik lett. Tudta, hogy ez egy olyan verseny volt, amit sokáig, de talán soha nem fog elfelejteni. Bebizonyította, hogy az akarat képes győzni a test felett.

Délután öt óra volt.

A gerincen meg-megálltak, nézelődtek és botjaikat egyre többször használva vonultak Peter vezetésével az emlékhely irányába, ami valamivel lejjebb feküdt. A kőből faragott apró emlékmű, egy hátizsák, egy sziklás fennsíkon állt. Csak egy kis tábla hirdette a szomorú hírt. Körülötte a rét kék színben pompázott, enciánok bontották ki szirmaikat és vontak csodálatos kék virágtengert a kis emlékhely köré.

- Ezt akartad látni, ugye? – kérdezték a többiek Susant.
- Igen. Úgy gondoltam, kezdődjön itt szimbolikusan az új életem. Várnak a hegyek, a vizek, a kalandok. Tovább kell mennem és nem a múlton és a meg nem tett lépéseken merengeni.

Kicsit még üldögéltek, pihentek. Megették a csúcs-csokikat és mindannyian érezték, hogy a csúcsra nem csak fel kell jutni, látni is kell azt, időt kell adni, hogy a tájat is megnézhesse az ember. Élvezhesse a jutalmat, amiért annyit kínlódott.

- Induljunk hát. Jövő héten újabb csúcs. – Peter a lefelé vezető ösvény kezdeténél állt, mutatta a piros jelzést a kövön.
- Biztos errefelé kell menni? Lentről egy szerpentint néztünk ki ereszkedésre. – De a lányok hiába reklamáltak, Peter már elindult lefelé.

Susan izmai kezdtek begörcsölni, egyre nehezebben lépegetett, de Lona sem ugrándozott már olyan virgoncan és a fényképezőgépet sem kattintgatta állandóan. A lefelé menet nagyon megerőltetőnek bizonyult a keskeny kis ösvényen, amely tele volt durva élű, magas sziklákkal, amikre felfelé még fel lehetett kapaszkodni, de lefelé? Itt valami nem stimmelt. Susan minden fordulónál megpróbálta a botot áttenni a másik kezébe, de az összhang nem alakult ki.

– Peter, amott van szemben a szerpentin, próbáljunk meg itt átvágni. – Lona szemfülesen észrevette, hogy a két ösvény egy harmadikkal össze van kötve, meglett a menekülési útvonal. 
Kis kapaszkodás, ügyeskedés, térdremegés, csúszás, botlás még következett, de végül Susan is sikeresen elérte a szélesebb, kitaposott, turisták által gyakran használt lejáró utat. Megkezdték az ereszkedést. Itt már lehetett ritmusra lépkedni, bal kéz és jobb láb, csere, nagyobb lejtő, mindkét bot előre, támaszkodva pici tipegőléptek… és ismét hallatszott a kolompszó. Susan meglátta a teheneket. Már futott is elébük a fekete szőrű kutyus és a lemenő nap fényében üdvözölte a lefelé lépegető társaságot.

Délután öt óra volt.

Este tíz óra.

Michael a gép előtt ült és olvasta a bejövő gratulációkat. Fáradt volt. Megírt egy gyors összesítést és kiposztolta, mindenkinek megköszönve a virtuális támogatást.

…Ping… 

Susan:…Michael, olvasom a beszámolót, óriási teljesítmény, amit véghezvittél…és talán még nehezebb volt így a számodra, hiszen adva volt a lehetőség a kiszállásra. Mégis végignyomtad. Igazad van: fejben dől el minden! Még egyszer grat…
Michael:…Pontosan, az erő megvan, de az nem elég. Láttam, te is teljesítetted a hegymenetet. Kérek képeket…
Susan: …Tettem fel.
Michael: …Valamikor, valahol egy közös futás a többiekkel?
Susan: …Még nem vagyok olyan szinten, hogy…
Michael: …Nem baj, senkit sem hagyunk hátra. Tudod.
Susan:…Tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése