2015. május 3., vasárnap

Az álmodozó 5. rész


http://weheartit.com/entry/173651568


- Mégsem volt jó ötlet, a bakancsban kellett volna jönnöm. Tudtam, hogy ez lesz a vége, ha már megint arra figyelek, hogy csinos legyek, ne legyen gyűrött a ruhám… Még jó, hogy masnit nem kell a hajamba kötni. Tisztára, mintha dedós lennék!  Apa annyira megváltozott, mióta ezzel a nővel kavar… Uhh… ooopsz… inkább a lépcsőre figyelek, nagyon csúszik… Aúúú, mindjárt szétreped a nadrágom, akkorákat kell lépni, pedig lefelé vezet a járat!

Eve megkapaszkodott a kiálló sziklában és pihegve megpróbált körülnézni. A barlangban sötét volt, a zseblámpa fénye nem hatolt túl messzire. A szétszórt fénycsóva homályosan világította meg a környező falakat és Eve már borzongott a rémülettől. Hirtelen nem is tűnt annyira jó ötletnek az önmegvalósítás ilyen típusú akciója. Habozott: visszaforduljon-e vagy kis pihenés után tovább merészkedjen. Megcsavarta a zseblámpa fényszabályozóját és a kéve erős, összpontosított sugárrá alakult. Lassan körbejártatta a mennyezeten, megnézte a falak kiszögelléseit, a sokszínű vízcseppektől szivárványosan csillogó sziklákat, majd lassan a lába elé irányította a fénycsóvát. Keskeny, sziklába vájt lépcsősor vezetett a mélybe. A falon lefelé csak imitt-amott volt meg a sodronyszerű kapaszkodó. Másutt jeleket látott a sziklákra festve, mintha oda kellene tennie a tenyerét. Nem volt éppen bizalomgerjesztő a látvány. Nem is így tervezte az ide utat. Azt hitte, apja megérti majd, milyen fontos ez neki és együtt indulnak a felderítőútra.

De ő mostanában mással volt elfoglalva. Amikor megpróbálta elmesélni neki, mit talált édesanyja levelei között, nagyon mérges lett és megtiltotta minden további kutatás folytatását. Eve felháborodott és lázongva utasította el még a gondolatát is annak, hogy Anya munkája félbe maradjon. Hogy lehet Apa ennyire érzéketlen? Nem érti, Anya mennyire fontos felfedezés nyomára bukkant itt, ebben a barlangban, amikor legutóbb itt járt? Olyan részletesen leírta a helyet, az odavezető utat, a lejutás minden pillanatát, hogy Eve szinte együtt lépegetett vele, kapaszkodott és csúszkált a sikamlós sziklákon.

A posta meghozta azt az utolsó levelet egy kutató lelkes leírásával, rajzaival, fényképeivel és ő ereklyeként őrizte azóta is. Az íróját azonban hiába várta vissza. Anya az utolsó napon még elment egyet fürödni és véletlenül egy medúza rajba került. Talán egy élőlény csípése még nem lett volna veszélyes, de a halmozott méregterhelés olyan sokkot váltott ki nála, amiből nem tudták visszahozni. Azokon a partokon nem nagyon láttak addig medúzákat, nem voltak felkészülve rájuk, a strandokat nem védte semmiféle kifeszített háló, mint azt már sokfelé teszik…

Eve összetört, világa darabokra hullott. Nem akarta reggelente kinyitni a szemét, minek felkelni, minden olyan hideg, szomorú, sötét. Kit érdekel, mi lesz az ebéd, az se baj, ha nincs vacsora, nem éhes, nem fázik. Nem is érez semmit. Egyre sápadtabb lett, a kezei többnyire jéghidegek voltak és halványkékes árnyalatra színeződtek. Sötétbarna szemei egyre nagyobbak lettek és keskeny kis arcán akkoriban nagyon ritka vendég volt a mosoly. Próbált tanulni, odafigyelni az órán, de nem ment, semmi sem érdekelte. Fájt a gyomra és gyakran kiment a mosdóba. A tanárok nagyon aggódtak érte, mindig utána küldtek valakit, nehogy baj legyen.  De ez a sok hiányzás nem folytatódhatott a végtelenségig.  Franket behívatták az iskolába és nagyon komolyan megkérték, forduljon orvoshoz, kérjen szaksegítséget, mert a kislányt nem tudják így kivezetni az iskolából, annyi már a hiányzása. Nem is a jegyek érdekelték a tanárokat. Összefogtak, hogy legalább a dolgozatokon átcsúszhasson Eve és nehogy meg kelljen buktatni.

A kedves középkorú doktornő kifaggatta a kislányt, majd Franket, kitöltötte a kórlapot, csóválta a fejét és megdöbbenve vették észre, hogy a beszélgetés olyan irányba csúszott el, mintha a családban nem törődtek volna egymással: a gyerekeket a szülők magukra hagyták volna. Miután helyreigazították a téves elképzelést, megkezdődött a beszélgetős terápia, de nem járt sikerrel. Anyáról Eve nem tudott beszélni, magába fojtotta a bánatát. Folyton attól félt, Apa is eltűnik és ő egyedül marad a bátyjával, aki ugyan jó barátja volt, de még szintén iskolás. Félelem a bizonytalantól, az ismeretlentől, a nem létező jövőtől. Mindez egyben kemény volt, Eve úgy érezte, nem bírja. Beleegyeztek hát a gyógyszeres kezelésbe. Sajnos, ez sem segített oly módon, mint azt apa és lánya várták.

Az orvosságok hatására mintha nem önmaga lett volna. Bevette őket sorba: egyik szem kicsi piros, a másikból csak felet, a pici kékből ma már kettőt… És fél óra múlva röpködött a könnyebbségtől, mindenre képes lett volna, a jövő már nem is tűnt olyan feketének. Ismét beszélgetett a barátaival, enni is képes volt. A doktornő a dózis növelését javasolta… Eveben szárnyra kelt a vakmerőség, nem akarta otthon tölteni az idejét, várták a barátok, a buli… Még nincs is olyan késő Apa, mit aggódsz értem folyton!...

A figyelő szemek szerencsére vigyáztak a kislányra. Amikor hazaindult, azonnal szóltak az apjának, így nyomon lehetett követni. De egyik alkalommal az ismét növelt dózistól egy pillanatra megszédült és ha Frank nem kapja el, lezuhan a teraszról. Csöndben meredtek egymásra és érezték, eljött a pillanat, amikor ezt abba kell hagyni. Nem lehet így élni, ennek a romboló hatásnak tragédia lesz a vége. A doktornő tapasztalt szakember volt:
- Eve, mit szeretnél csinálni? Mi az, amit el akarsz érni? Amit annyira akarsz, hogy azonnal képes lennél abbahagyni érte a gyógyszerek szedését, ha kell? – kérdezte.
Eve ránézett a nőre, aki látta őt a legnehezebb pillanataiban:
- Barlangkutató szeretnék lenni, Anyu is az volt.
- De ahhoz, hogy beíratkozz a barlangász tanfolyamra, a szervezetedből ki kell ürülnie a gyógyszereknek. Készen állsz a talpra állásra?

Hát így történt, hogy Eve sikeresen visszatért az életbe. Célt talált magának: meg akarta találni a barlangot, ahol Anya azt a csodálatos dolgot felfedezte. A szakcikket még csak kéziratban küldte meg a családnak, hivatalosan nem jelentette meg. Frank nem tudta, Eve mire készül. Nem mesélte el neki részletesen, mert jól emlékezett arra, Anyát is mennyire féltette, amikor ilyen kalandos expedíciókra indult.

A tanárok elégedettek voltak, megnyugodtak. Eve keményen tanult. Azelőtt nem érdekelte különösebben a biológia, de a történtek után rengeteg időt töltött el kutatással. Tény, hogy a többi tárgyból nem volt túl sikeres, nem szakadt meg a nagy hajtásban, de Frank örült, hogy végre megállt a lejtőn. Néha esténként csak állt a csukott szobaajtó előtt és hallgatózott. Nem a titkokat akarta kifürkészni, csak a számítógép hangjait, a billentyűzet kattogását akarta hallani, vagy az érkező üzenetek pittyenését, amiből tudta, hogy a lánya visszatért. Nem túlságosan örült az Eve által választott extrém sportnak, de lelkiismeretesen minden szükséges felszerelést biztosított neki: sisak, lámpa, kesztyű, kötél, öv, heveder, kiakadás gátló kampó, csákány, ékek, ilyen bakancs, olyan mellény… és szigorúan minden kötelező tanfolyamot elvégeztetett vele. Így részben megnyugodva, már el merte engedni túrázni, de sosem komolyabb barlangtúrákra. Ahhoz előbb végezze el az iskolákat, legyen felnőtt és majd kiderül, akkor is akarja-e ezt az életet folytatni.

Eve nem felejtett. Az elmúlt évek elvették gyerekkorát. A többi társához képest olyan világot járt ő meg, ahova nem kívánt senkit sem elküldeni. Nem mesélt senkinek sem a gyógyszerek pokláról, de megfogadta, hogy idejutni még egyszer nem engedi magát. Már tudta a módját a túlélésnek: munkaterápia. Sok-sok kis feladattal kitölteni a mindennapokat, minden pillanatban lefoglalni magát és az idő majd lassan segít. A sok olvasgatás közben rátalált egy hirdetésre: diákmunkára kerestek hallgatókat egy tengerbiológiai laboratóriumba. Eve azonnal jelentkezett. Tanárai segítettek neki, hogy bejusson és ő azonnal otthon érezte magát.

Imádta a mikroszkópokkal teli helyiségeket. Etette a delfineket és rájákat, noha utálta szeletelni a halat, mégis megtette. Majd egy idő után már az adatok feldolgozásában is segített. Hallgatta a beszélgetéseket és kis világa kitárult. Olyan információk jutottak a tudomására, amiről az iskolában még nem tanultak. Vagy ha tanultak is, ott az élettelen könyvek nem váltották ki belőle azt a hatást, mint most az élő természet. Környezet, ökológia, vízszennyezés, olvadó jégsapkák, bálnák… Csodálatos varázsszavak voltak ezek és ő, mint a szivacs, szívta magába a tudást. Minden érdekelte. Hazament és otthon tovább olvasott.

Így történt, hogy későn figyelt fel arra is, Frank néha esténként kimarad. Egy alkalommal arra ért haza, hogy a teraszon egy magas, barna hajú, igencsak ápolt kinézetű nővel beszélget apja a napi politikáról, ami eddig Franket nem éppen érdekelte. Tudomásul vette, hogy van. Néha elejtett egy-egy epésebb megjegyzést, de filozofikusan elfogadta, hogy tenni úgysem tud ellene, akkor meg minek idegesítse magát miatta. Eve elhűlten hallgatta, amint a karcsú derekú, szolidan rövid szoknyás, de a térdét kihívóan mutogató nő éppen arról mesél, hogyan fogja másnap megakadályozni valamelyik környezetvédő egyesület jószándékú felvonulását formai okokra hivatkozva.

Frank látta, hogy a kislány az ajtóban álldogál, odament hozzá, a vállát átölelve magával húzta és bemutatta az asztal mellől udvariasan felálló hölgynek. Eve megbabonázva meredt a nő blézerére. A puha, bolyhos szürke anyagot fehér prémes gallér díszítette és a kislány borzadva ismerte fel, hogy ez sajnos nem műszőrme. Barna szeme elkeskenyedett és azonnal eldöntötte, márpedig ő nem fogja kedvelni Apa vendégét. Szűkszavúan válaszolgatott a kérdésekre és még Frank szeme villogása, szemöldökének ráncolása sem hatotta meg, noha sejtette, hogy lesz folytatása neveletlen viselkedésének.

Folytatás következik…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése