2014. szeptember 25., csütörtök

Rohanó hullámok nyomában 6. rész



- A jegyeket kérem! – a kalauz hangja térítette magához Susant. Lyon felé tartott Natasa és Andreas esküvőjére. A nyárnak vége lett, Susan sikeres nyelvvizsgát tett, majd hazautazott. Nemsokára hozta a postás a meghívót és szeleburdi barátnője skypon is többször beszámolt a fejleményekről, amelyek végkifejlete az esküvő lett. Mindenről beszéltek, kivéve egy témát.

Annak az éjjelnek a történetét Susan senkinek sem mesélte el. Reggel korán felöltözött és visszament a kollégiumba. Robert nem kereste, Esther elhalasztotta a vizsgáját, Susan egyiküket sem látta az elutazásig. Senki sem kísérte ki az állomásra, taxit hívott, bepakolta táskáit, majd az állomáson le-föl sétált a vonat indulásáig, hátha… De a magas, ősz hajú férfi nem jelent meg. Az indulás ideje elérkezett, a nő felszállt a vonatra és fájó szívvel nekivágott a hazaútnak. Magával vitte a letett nyelvvizsga tudatát, ha kettes, hát kettes, kit érdekel, csak ha megvan, és rengeteg csodálatos emléket a városról, ahol felejthetetlen napokat töltött és ahol hosszú évek óta először ismét szerelmes lett. Szép volt az emlék, de még nagyon fájt. Nem akart Robertre gondolni, de elkésett vele. Az az egy csók annyira felkavarta, hogy elfelejteni, meg nem tetté változtatni nem lehetett. Szomorú volt, értetlenül állt a helyzet előtt, de menni kellett, a vonat nem várt.

És most utazik az ismeretlen felé. Pontos térképet küldtek neki és várni fogják az állomáson. Natasáék gyorsan döntöttek, de ötven év környékén az embernek már kialakult értékrendje van, biztonságosabban hoz jó döntéseket. És tényleg nincs mire várni, egyikük se mai gyerek, az idő múlik, minden elvesztegetett pillanatért kár.

Susan otthon nem mesélt semmit az átélt kalandokról a gyerekeinek, Robert nevét pedig szóba sem hozta. De a gondolatoknak nem tudott parancsolni. Újra meg újra átélte azt a rövidke boldog pillanatot. Nem sejtette, hogy a mindent látó szerető szemek észreveszik a változást. Igyekezett mindent ugyanúgy csinálni, mint a nyári kaland előtt, futott, írt, dolgozott, beszélgetett a gyerekeivel. Néha nekitámaszkodott a teraszajtónak és az üvegen keresztül bámult kifelé a kertbe. Esténként kiült a teraszra, szerette ezt a napszakot. Várta a kigyúló csillagokat, de az ölében heverő könyvbe bele sem pillantott. Nézte a lomhán vánszorgó felhőket, gondolatban egy másik városban járt és azon tűnődött, vajon egy barna szemű kedves valaki hol lehet most. Kevesebbet nevetett, de amikor észrevette, hogy figyelik, óvatosabb lett, kényszerítette magát az álmodozás befejezésére. Nagyon lassan, de kezdett a kapott seb gyógyulni és ilyen esélyekkel utazott most egy esküvőre.

A kalauz közeledett, rámosolygott a nőre és jelezte, hogy pár perc múlva megérkeznek. Susan összeszedte a csomagjait és leszálláshoz készülődött. Amikor végre biztos talajt érzett a lába alatt, megvárta, hogy a tömeg szétoszoljon, mert addig nem láthatta, ki várja. Biztosan Andreas jön ki érte. Már tervezte is, miket fog tőle kérdezni és elképzelte, milyen zavarba jön majd a férfi.

Egy kéz érintette meg a vállát. Susanon átvillant egy megérzés, de nem mert megfordulni, várt és egész belsője remegni kezdett.

- Nem hívtál másnap reggel, köszönés nélkül eltűntél. – Robert meleg hangja megdobogtatta a szívét. Nem fordult meg, csak ráhajtotta arcát a férfi kezére, miközben az hátulról átölelte. Lehunyta a szemét és nem érdekelte semmi, boldog akart lenni és nem másvalakivel, ezzel a férfival, aki most öleli. Egy magyarázattal azért még adós volt:
- Nem a sokk váltotta ki nálam azt, amit éreztem akkor éjjel. Addigra már letisztultak a gondolataim és tudtam, hogy veled tovább tudnék menni.
- Elrendeztem a dolgaimat, nem vezetek többé ilyen veszélyes túrákat, sem téged, sem Esthert nem fogom ilyennek kitenni. Amikor elmentél, már tudtam, hogy ezt akarom, de még be kellett fejeznem néhány fiatal kiképzését. Nem akartam, hogy aggódj értem. És most nem szökhetsz el tőlem, együtt megyünk tovább. – Robert nem várt választ.

Susan csak állt és az elmúlt bánatos napok után nem akarta elhinni, hogy ez lehetséges. A teljes lemondás helyett minden, amire vágyott, amiről álmodott itt van és teljesül.

- Nézz csak oda, valaki még látni akar, mielőtt továbbmegyünk Natasához! – azzal Robert a peron vége felé mutatott. Három beszélgető fiatal közeledett. Susan meglepődve ismerte fel Esthert és a saját két gyermekét.
- Összeismerkedtek és titokban veled együtt utaztak ide! Ez lesz közös életünk első közös élménye. Indulás az esküvőre!

Robert átölelte Susan vállát, ő pedig hozzásimult. A fiatalok mosolyogva nézték őket. Ötvenesek és milyen boldogok.

1 megjegyzés: