2016. január 25., hétfő

A barátnő


- Ha megteszed, nem jöhetsz ide többet, nem ismerlek, nem vagy a lányom!

Bella elképedve hallgatta a mellette haladó, koros úriember kifakadását. Nem jutott szóhoz a meglepetéstől. Azok a hülye újságok azt tanácsolták, hogy beszéljen a gondjairól a szüleivel, mert megváltozott a világ, ma már nincsenek tabu témák. Egy frászt! Aki ezt írta, biztosan nem találkozott az ő édesapjával! Elmesélni neki, hogy belezúgott egy srácba és el akar menni vele nyaralni?! Hiszen most is csak arról szövegel, hogy egy mai lánynak okvetlenül diplomát kell szereznie, mert nem tudni, mit hoz a sors. A tudást senki sem veheti el tőle, blablabla… Ismerős szöveg, hetente háromszor leadva, Bella már kívülről fújta.

És most is mi történt? Addig jutott, hogy óvatos bevezetés után elkezdte mesélni, hogyan ismerkedett meg a fiúval. Közben kísérte édesapját a bank felé, és azt remélte, hogy ez igazi apa-lánya beszélgetés lesz. Helyette kioktatást kapott immár századszorra. Meg tiltást és fenyegetést.

- De apa, olyan jó lenne, csak két hétre mennénk, fiúk-lányok vegyesen! A barátnőimet elengedték, én miért nem mehetek? – már nem tudott érvelni, a szeme sarkába könnyek gyűltek legördülésre készen.
- A vitát befejeztük, indulhatsz haza és gondolkozz azon, amit mondtam! Nem mehetsz el, nem engedem! És még valami: ha netalán gyereket szülnél, mielőtt lediplomázol, kitagadlak! – azzal az ősz hajú úr magához szorította fekete aktatáskáját és sietős léptekkel indult a bank épülete felé.

Bella pár percig még ácsorgott a poros járdán, majd lassan megfordult és a parkoló autók mellett hazafelé vette az irányt. Meleg volt, a levelek sem rezdültek, kitört a nyár. Aki tehette, elmenekült a városból a hegyek közé, vagy a tóvidékre. Az ősszel gyerekzsivajtól hangos óvodakert kihalt volt, a hinták üresen libegtek, a láncuk néha-néha megnyikordult. Bella egy követ rugdosott maga előtt sportcipős lábával, kezeit farmerje zsebébe tette és igyekezett visszatartani a könnyeket. Lúzer. Már megint vesztesként hagyta el a csatateret. Bele sem kellett volna kezdeni. Ez nem megy, ő a társaság kakukktojása, a fekete bárány fehérben, a jókislány címkével megbélyegzett, akit sehova nem engednek, akire mindig vigyáznak, aki totál gáz, aki csak titokban találkozhat a fiújával, aki…

Úgy belemerült az önsajnálatba, hogy észre sem vette a sarkon beforduló öregasszonyt, nekiment és kiverte a kezéből a kosarat. Egy pillanat alatt magához tért és rettenetesen elszégyellte magát. Lehajolt és két kézzel kapkodta össze a szétgurult paradicsomokat és a zöldpaprikát.

- Ne haragudjon, nem vettem észre! – hebegte zavartan és végre ránézett az asszonyra.
Nem is volt olyan öreg, csak a ruhái miatt tűnt idősebbnek a koránál. Bellán valami furcsa, meleg érzés futott keresztül. Mintha ismerné valahonnan. Ez nem lehet, sosem látta, biztosan téved. De a szemei, a csodálatos szürkészöld szemek, amelyek most simogatják, olyan ismerősek. Pedig megesküszik rá, hogy sosem találkoztak.

- Valami baj van, kislányom?
Bella szégyenkezve vette tudomásul, hogy az árulkodó könnycseppek bizony maszatos nyomot hagytak az arcán.
- Csak összevesztem az apukámmal az előbb. – akaratlanul csúsztak ki a szavak a száján, maga is megdöbbent, hogy egy ismeretlen előtt ilyen bizalmas dolgokról beszél.
- Ide igyekszem a szomszéd házba takarítani. Gyere, kísérj be, a konyhában megmoshatod az arcod! – azzal a néni felkapta a poros zöldségekkel újra megtelt kosarat, elővette zsebéből a kapukulcsot és a nyikorgó vaskaput kitárva beengedte magukat.

A ház csöndesen állt a hűvös félhomályban, a magas fenyők védőn terjesztették ki fölé gyantaillatú karjaikat. A mohával benőtt, repedésekkel tarkított betonjárda megkerülte a házat és a hátsó konyhához vezetett.

- Gyere, pihenünk egyet a padon és közben beszélgethetünk, ha van időd. Egyébként Maria vagyok.
- Egyedül lakik itt a néni? – Bella szája még nem állt rá a bizalmasabb megszólításra.
- Nem kedvesem, már mondtam, bejárónő vagyok. A család nyaral, én pedig addig is vigyázok a házra. Gyere, ülj ide a hűvösre a kút mellé, és mondd, miért vesztél össze az apukáddal? Tudod, nekem két fiam van, nem könnyű velük!

Bella csak nézte a dolgozó kezeket, amelyek beszéd közben sem pihentek, egy tálban megmosták a zöldséget, a kissé megnyomódott paradicsomokat, majd kitették száradni az asztal szélére.
- Hát, csak annyi a baj, hogy megismerkedtem egy fiúval és azt terveztük, elmegyünk együtt nyaralni. De engem nem engednek és félek, ha ezt megmondom neki, keres valaki mást…

És Bellából dőlni kezdett a panasz. Nem értette az indokát, miért ez a hirtelen támadt bizalom egy ismeretlen felé. Nem tudott ellenállni a gyönyörű szempár varázserejének, amely kérdezett, érdeklődött és törődést ígért.

- Milyen fiú lehet az, aki ezt nem érti meg? És miért gondolod, hogy ott hagyna, ha ezt elmondod neki? – Maria kezében megállt a törlőruha és elképedve nézett a kislányra.
- Még csak fél éve vagyunk barátok és a társasága folyton vizsgáztat bennünket. Mintha meg kellene, hogy feleljünk az elvárásaiknak. Ha azt mondják, hogy inni kell, akkor kinevetik azt, aki nem teszi. Ha hajnalig tart a buli, mindig gáz, hogy nekem korábban el kell menni. Azt is hallottam, hogy utána a barátom fülét rágják, hogy micsoda kényes kisasszony a barátnője.

- Tehát nem bízol benne. – halk kijelentés volt, minden él nélkül.
- Még nem mutatott be az anyukájának sem. Azt tudom, hogy az apukája korábban meghalt és ezért az anyukája sokat dolgozik, házakhoz jár takarítani, hogy ők tanulhassanak. Néha úgy érzem, mintha szégyellné, hogy én gazdagabb családból származom! – Bella rákönyökölt a faasztalra és töprengve támasztotta állát a tenyerébe.
- És a te szüleid mit szóltak a barátodhoz? Hogy fogadták?
- Hát pont ez a baj! Nem akarnak meghallgatni! Amikor el akarom mesélni, hogy van egy barátom, azonnal belekezdenek az intőszózatba arról, hogy ne felejtsem, mi a dolgom, mármint tanulni, tanulni és tanulni! De könyörgöm, már nem a kézenfogós korszakot éljük, a mai fiatalok többet akarnak a világból!
-  És ahogy látom, azonnal! – Maria ismét tett egy észrevételt, de Bella füle zárva maradt rá. – És te kinek akarsz megfelelni, kislányom? A szüleidnek, a barátodnak, vagy a társaságnak?

Éles kérdés volt és Bellát azonnal elhallgattatta, mert megérezte benne a lényeget. Dönteni kell, önmaga akar lenni, vagy egy báb, akit irányítanak.
- Azt hiszem, először is önmagamhoz kell hűségesnek lennem és a saját elvárásaimnak megfelelnem. – és már tudta, hogy megtalálja majd a módját annak, hogyan legyen még sok nyaralás és közös jövő a fiúval, akiért megéri küzdeni.
Maria csöndesen folytatta:
- Ha jól érzem, a szüleid sejtik, hogy a kislányuk már nem csak az övék. És ezért próbálnak megvédeni. De azt tudják-e, hogy a fiú más társadalmi rétegből származik?

Bella körül megfagyott a levegő. Jól értette a kérdést? Mi az, hogy más…?
- Ez ma már nem fontos! Mindketten tanulunk, lesz szakmánk és el tudjuk tartani magunkat! Az én szüleim ilyen kérdést nem tennének fel!
Maga sem értette hogyan történt, de az előbbi haragot hirtelen valami szeretetféle váltotta fel. Hogy merészeli egy idegen azt képzelni, hogy az ő apukája nem fogadná szívesen azt, aki arra érdemes, csak azért, mert szegény!
- Nem, az én szüleim nem ettől tartanak. Nem bíznak meg bennem, mert nem volt lehetőségem bizonyítani. És ha most itthon maradok, ismét nem lesz alkalmam megmutatni, hogy igenis tudom, mi a feladatom. De a tanulást és a szerelmet együtt is el lehet képzelni! Vagy nem? – Bella észre sem vette, hogy hirtelen előlépett védőügyvéddé.

- És a néni fia? Van barátnője?
- Igen, van, de nem mutatta még be, pedig együtt vannak már fél éve. Tudod, régebben nagyon tetszett neki egy szőke, kékszemű lány, akivel együtt járt középiskolába. De a lánynak magasabb színvonalú élet kellett, én pedig csak egy négy osztályt végzett takarítónő vagyok. A fiaim dolgoznak, ha pénzre van szükségük. – Maria csodaszép szemei szomorúan nézték saját repedezett körmű, dolgos kezeit.
- És mi lett a vége? – Bella hirtelen szimpátiát érzett az ismeretlen fiú iránt.
- A fiam mesélte, hogy miután kialakult a stabil kapcsolata a barátnőjével és mindketten egy célért kezdtek tanulni és küzdeni, megjelent a színen a bájos szőke bombázó. Büszke vagyok rá, hogy a fiam nagy ívben röptette.
- Hű, micsoda barátnője lehet Maria néni fiának! Biztos nagyon szerethetik egymást!
- Hát igen, de már nagyon szeretném őt megismerni!

Nyikordult a kapu és kemény, határozott léptek kopogtak a betonjárdán. Bella felkapta a fejét, ismerősök voltak a zajok. Átsuhant rajta egy megérzés, de még mielőtt szóba önthette volna, egy barna szemű, szemüveges, zömök testalkatú fiatalember fordult be a ház sarkánál.

- John, gyere, bemutatom egy új ismerősömet. Véletlenül összefutottunk az utcán. Bella, ő a fiam, akiről meséltem. – Maria mosolyogva fogta meg a fia kezét és odahúzta a lány elé.
Bella csak nézte a gyönyörűen sugárzó szürkészöld szempár melegbarna színű párját, amely immár fél év óta, oly sokszor tekintett rá örömmel, szeretettel, hízelegve, simogatva, néha mérgelődve és bosszankodva, de mindig örök szerelmet ígérve, és nem tudott megszólalni.

- Anyukám, ha már ismered Bellát, akkor ugye nem kell bemutatnom a barátnőmet? – azzal John egy röpke csókkal lezárta párja ajkait.

…..

- Anyu, síelni akarok menni a barátommal! Ugye elmehetek? – a szürkészöld szempár tulajdonosa, Ellie, hízelegve bújt Bellához.
- De, drágám, még túl fiatal vagy ahhoz, hogy nélkülünk utazz… - kezdte sorolni Bella az érveket, majd tétovázva megállt.
 A falon függő képről Maria gyönyörű, szerető szempárja tekintett le menyére és unokájára.
- …, de minthogy önmagadnak kell először is megfelelned, természetesen elmehetsz. – és a kép mosolya mintha beragyogta volna a félhomályba borult szobát.


Az írás a Minerva Capitoliuma 2016. januári számában jelent meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése