2014. szeptember 28., vasárnap

Az álmodozó 1. rész

  


A sziklák a völgyben úgy néztek ki, mintha egy játékos óriás dobálta volna szét őket és véletlenül némelyik a folyómederbe pottyant volna. A zöldeskék víz fehéren hullámozva kerülgette őket.

- Ne menjen ki túlságosan a peremre, omlásveszély van! – szólt az idegenvezető Lilyre, aki éppen a halványszürkés mészkősziklákra próbált felkapaszkodni, hogy a mély kanyonban futó folyót megörökítse.
- Jó, mindjárt jövök, csak még egy kattintás! – és azzal már fordult is el, hogy a meredek sziklafalakat másik szögből is lefényképezze.

Aztán elkedvetlenedve tette le a gépet. Minek csinálja ezt? Kinek fogja mutogatni a tömérdek fotót? A gyerekei egy pillantást vetnek majd rá és azonnal azt fogják kérdezni, hogy ő miért nincs a képen. Ahogy megfordult, hogy lelépjen a szikláról, beleütközött a mögötte jövő középkorú férfiba. Mindketten megcsúsztak, de szerencsére egyikük sem ejtette el a gépet. Lily zavartan kért elnézést, tudta, hogy a fél autóbusz az ő ügyetlenkedését figyelte. Az ismeretlen csak bólintott és oldalra lépve elengedte a nőt, aki sietve indult a várakozó idegenvezető felé. Már messziről látta, hogy az a fejét csóválja.

- Lily, mondták már magának, hogy…? – a kérdést mosolyogva félbehagyta, hiszen nem haragudott ő egy cseppet sem a kedves, gyors beszédű, ötven körüli nőre, aki ma már csúszott egy hatalmasat séta közben. Lily becsusszant az ülésre az ablak mellé, eltette a gépet a hátizsákjába, elővette tollát és jegyzetfüzetét, aztán elgondolkodva nézett ki az ablakon. A busz visszasorolt a forgalomba, a táj lassan suhant mellettük. Zord sziklafalak között futott az út, a rövid alagutak egymást érték. Ilyenkor Lily felemelte tollát a papírról, majd a sötétség vége után folytatta a mondatot. A füzet állandóan vele volt, ebbe jegyezte le szebbnél-szebb történeteit, melyeknek mindig boldog véget szánt, mert alapból pozitív beállítottságú volt és nem haragudott az őt körülvevő világra, bármit követett is az el őellene.

Eszébe jutott az előbbi férfi. A lap oldalára készített néhány megjegyzést róla, ki tudja, talán még szerepeltetni fogja egyszer valamelyik románcában. Nem pénzért írt, a lelkét gyógyította az orvosa tanácsára. A hosszú évekig tartó hallgatás ezekben a történetekben oldódott fel. Életre keltek a múlt helyszínei, élményei és egy idő után észrevette, hogy a szereplők önálló életet élnek. Gyakran kellett a vázlatot átalakítani, mert működésbe lépett a határtalan fantázia.

Sötét alagút következett, suhanó fények voltak a szembejövő autók lámpái a homályban, a nő ismét felemelte a tollat a papírról és várta a fényt. Noha kora ősz volt, sütött a nap és a hegyoldalt borító lombhullató erdők még teljes szépségükben pompáztak. Ahol megszakította őket egy-egy mező, zöld bársonytakarónak tűnt az egész, rajta az apró hegyes tetejű házak meg játékdobozoknak. A távolból hullámzó hegyormok úsztak a képbe. A busz himbálózott az út egyenetlensége miatt.

Lilynek eszébe jutott egy réges-régi utazás, amikor még a haja barnán ragyogott, ősz hajszálak nélkül, arca a nyári naptól szeplős volt, elgyötört az egész napos utazástól, de boldog, mert mellette ült egy halk szavú, barna szemű férfi, akinek széles vállaihoz hozzádőlt néha és aludni próbált.  A táj ma is ugyanaz. Talán az út minősége lett jobb, de most egyedül van. Meg kellett tanulnia talpra állni, támogatás nélkül élni, de az utóbbi időben valami megváltozott. Nyugtalannak érezte magát. Már nem álmodott Johnról, mint régebben. Néha még felriadt egy-egy éjjel, az álom elúszott, de az érzésből tudta, hogy ismét őt látta. Mondott valamit, de ő nem értette, nem hallotta a hangját, csak a bizonyosság mindent elsöprő érzéséből tudta, hogy a régmúltból szólította őt egy drága, elveszített lélek. Ezek a pillanatok egyre ritkábbak lettek, mintha egy kéz lassan függönyt engedne a múlt elé, amely nem zárja el a kilátást, csak homályossá teszi.

Az orvos szerint Lily túljutott a gyász hosszú-hosszú idején és a gyógyulás útjára lépett. Lily nem volt abban biztos, hogy jó dolog-e, ha teljesen elengedi a múltat. Mibe fog kapaszkodni? Tulajdonképpen jelenleg nincs senki, aki várna rá. Sőt, abban sem volt biztos, hogy akar-e még az életben szerelmes lenni. Átélni ekkora boldogságot, majd ekkora fájdalmat és aztán ezt ismételje meg?

Bámult ki az ablakon és töprengett. Mellette a táj változott, egy város peremén futott éppen a busz. Eszébe jutott, mit tanult régen az iskolában. Abban az évben, amikor ő született, egy földrengés porig rombolta a völgykatlanban fekvő várost. Akkor döntöttek úgy, hogy ide négy emeletesnél magasabb épület ne épüljön. Ahogy most nézelődött az ablakon kifelé, feltűnt neki, hogy tényleg betartotta a város vezetése, amit ígért. Szép új városrészek, virágos balkonok, légkondik, de nincs magasabb ház.

Hát akkor legyen ez egy zarándokút, döntötte el. Megnézi a régi, kedves helyeket, ahol még Johnnal együtt jártak és elköszön tőlük. Hazaérve pedig egyedül folytatja tovább.

Pattogni kezdett a füle, nyelnie kellett, valahol a hegyek teteje felé járhattak, közeledett a hágó, ahol átkelnek és utána már a tengert fogják látni a lenyugvó nap fényében. Gyorsan sötétedett, de Lily a távolban megpillantotta az öblöt, ott még sütött a nap, de mire ők leereszkednek a partig, sötét este lesz. Örült az ismerős képnek, régen mindig versenyeztek Johnnal, hogy melyikük pillantja meg előbb a tengert. A hegyek tetejét lassan felhők borították be, de a hágó irányából sugárzott, áradt a fény, hívogatva a társaságot. A sofőrök azonban kérlelhetetlenek voltak, sebességkorlátozás is van a világon. Este nyolc lett, mire leértek és a szálloda előtt megállt a busz. Gyors szobaosztás következett és mindenki indult vacsizni vagy rámolni és pihenni.

Lily korán kelt, futócipőt húzott és elindult hajnali 10 km-es kocogására a parton. A sétány üres volt, a boltok előtt még csak söprögettek, sirályok hangja hallatszódott a tenger felől és  sós illatot sodort a lengedező szél. Lassan futni kezdett, fülében fülhallgató, zenére szokott edzeni, a GPS-t belőtte, kísérő programot elindította. Élvezte a nyugalmat, majd gondolt egyet, levetette a futócipőt és lement a homokos strandra. A hullámok halkan futottak partra, apró kagylók hevertek mindenütt. Néhány nyom már látszott a fövenyen, más is korán kelt a magányos futás kedvéért.

Lily lehajolt egy rózsaszínű kagylóért és nem vette észre, hogy háta mögött futó közeledik. A férfi a csúszós, nedves homokon már nem tudta kikerülni, összeütköztek és mindketten térdre estek a parton. Egy hullám azonnal odasietett és felcsapott rájuk. Sós permet árasztotta el Lily haját, arcát, szemüvegét. Az idegen talpra állt és a nőt is felsegítette.

- Már megint maga az? – a tegnapi férfi állt előtte.

Folytatás következik…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése